Om domæner

Vidste du det? – Om domæner

Der findes efterhånden et hav af mennesker verden over, som ejer hjemmesider på et eller andet niveau. Nogle driver store, professionelle firmaer, andre har virksomheder på hobbybasis, og nogle bruger hjemmesiderne til at blogge eller dele billeder. Mængden af mennesker, der har noget at gøre med internettet andet end blot at være brugere af det, er altså voksende – men hvor meget ved vi egentlig om domæner og andre relevante ting, der er værd at vide, når man driver hjemmeside?
Vidste du for eksempel, at ordet ”domæner” i virkeligheden ikke refererer til hjemmesiders navne, ligesom ”facebook” kunne være domænet i sin adresse? I virkeligheden, når man går ned i de tekniske detaljer, er et domæne ikke bare et domæne, men noget som er bygget op af flere dele – nemlig et subdomæne og et top level domain, altså et TLD.
Det førstnævnte, subdomænet, er nok det, som mange af  os refererer til som ”domæner”, når vi snakker om hjemmesiders navne. I forhold til det populære, sociale medie, facebook, er navnet subdomænet i hjemmesideadressen. Når man vil have en hjemmeside, er det vigtigt at finde et rigtig godt subdomæne til sin hjemmeside, da navnet, som folk husker som adressen, har flere vigtige funktioner i forhold til en hjemmesides rangering på for eksempel Google.
Et TLD, top level domain, er den ”kode”, der kommer efter subdomænet. Det er for eksempel .dk i danske hjemmesiders adresser, men kunne også være mange andre landekoder eller bare TLD’er. Der findes i omegnen af 300 forskellige TLD’er, som man kan bruge af. De fleste af dem er bundet til de lande, som de refererer til. Men der findes også en bred vifte af brede TLD’er som kan bruges hele verden over.
I virkeligheden er domæner altså ikke bare hjemmesidernes navne, men hele deres adresse! Vidste du det om hjemmesider?