Vandtætheden i et nyt tag

Vandtætheden i et nyt tag

Skal du investere i nyt tag, så er du sikkert allerede opmærksom på, at det handler om meget mere end blot, hvordan det æstetisk tager sig ud. Udover valg af materiale til et nyt tag, skal du nemlig også tænke på, hvorvidt dit valg af tagtype er helt vandtæt. Ikke alle typer nyt tag er nemlig 100 % vandtætte, når det for eksempel regner, sner eller fyger – og derudover kan vinden også presse hårdt på tagfladen. Før i tiden tætnede man et nyt tag med mørtel, hvor man i dag gør brug af det man kalder et undertag.

Hvad er et undertag?

Undertaget gør, at et nyt tag er vandtæt, og det består af enten plader eller en form for vandtæt dug. Det smarte ved et undertag er blandt andet, at det fanger både regn og fygesne, og sørger for at det render ned i tagrenden, i stedet for ned i træet i tagkonstruktionen. Har dit tag ikke et velfungerende undertag, kan du risikere, at træet bliver mørt og angrebet af skimmelsvamp og råd.  Når du skal købe nyt tag, så skal du være opmærksom på, at undertaget og selve tagbelægningen skal have samme levetid.

Valg af nyt tag og undertag

Når du skal beslutte dig for, hvilket slags nyt tag og undertag, du skal beklæde dit hus med, så bør du som minimum følge anvisningerne fra DUKO (Dansk Undertagsklassifikationsordning). Her kan du finde givtig information om undertag, hvilket DUKO opdeler i fire anvendelsesklasser:

  • Lav (L)
  • Middellav (ML)
  • Middelhøj (MH)
  • Høj (H)

Høj er den type, der skal anvendes, når der stilles de største krav til undertaget. Hvilken klasse undertag, der skal vælges, afhænger af hvilket slags nyt tag, du vælger. Derudover skal undertaget også vælges ud fra et nyt tags tagdækningstype, taghældning, kompleksitet, tilgængelighed og klima.
Der findes tre forskellige typer undertag, som du kan vælge imellem, når du skal have nyt tag. De har hver især deres fordele og begrænsninger, og altså dermed også anvendelsesområder.
Et fast undertag består ofte af tagpap, der lægges på et underlag af tagbrædder, krydsfiner eller OSB-plader. Et træfiberundertag er udført af relativt tynde, træplader, der lægges overlappende på spærene. Sidst består et undertag af banevarer af membraner der kan være både tynde og plastbaserede eller kraftigere og bestå af enten plast eller armeret tagpap. Hver af de tre typer undertag varierer i styrke og hårdhed, og du skal her blandt andet gøre op med dig selv, om du skal have et nyt tag, man skal kunne gå på.