Energirenovering til din skorsten

Der findes ca. 800.000 pejse- og brændeovnsskorstene i Danmark. Af disse er der omkring 200.000, der ikke fungerer optimalt. Skorstenen er ofte for kort, og derfor er der for lidt træk. Dette resulterer i røg i stuen, forurening med partikler samt røglugt i brændeovnsejerens have, eller endda naboens. Som konsekvens af dette er der opfundet den såkaldte BlueChimney. Dette er en ny og effektiv røgsuger, der garanterer det rigtige træk i skorstenen, samtidig med at den forhindrer forurening med skadelige partikler.

Med denne installation af BlueChimney, som reelt set er en energirenovering, svarer det til at ens skorsten forhøjes med 8-10 meter. Den fungerer sådan, at den trækker luft ind fra siden, hvilket giver en god forbrænding og fortynder røgen, samtidig med at den blæses opad. Denne idé har vist sig at være så god, at der et års tid efter lanceringen allerede sad en BlueChimney på flere hundrede skorstene i Danmark.

Energirenovering du selv kan installere

Man kunne midlertidigt tro, at installationen af sådan et apparat er en omfattende omgang. Men BlueChimney kører på en lavvolt EC-motor, som ikke kræver, at en autoriseret elektriker tilslutter den. Dette kan brændeovnsejeren selv gøre, ved blot at tilslutte den til en stikkontakt. Desuden passer den til alle skorstene, hvilket betyder at man ikke skal til at ombygge og restaurere denne.

Tilmed er denne røgsuger så smart, at den tilpasser trækket automatisk. 50 % af det samlede antal skadelige partikler fra brændeovnen udvikles nemlig i de første 20 minutter, når der tændes op, fordi skorstenen er kold samt ikke har det rigtige træk. BlueChimney tilpasser trækket automatisk, således at den de første 20 minutter kører på fuld styrke, de næste 100 minutter kører den på halv kraft, og de sidste timer af optændingen kører den næsten ikke.

Endvidere larmer den så lidt, at man næsten er i tvivl om den kører. Det er smart energirenovering!